Home / PC & Consoles / Wii U / Review: Splatoon (Wii U)

Review: Splatoon (Wii U)

>Met LEGO City Undercover bracht Nintendo (met de hulp van Warner Bros.) een GTA-achtige ervaring voor het hele gezin. Een andere populaire game is natuurlijk Call of Duty, maar ook die beelden wil je niet met de jongste kijkers delen. Met Splatoon brengt Nintendo dan ook een echte kindvriendelijke first (nouja, third) person shooter naar de huiskamer.

Het zou maar zo kunnen dat de inspiratie voor Splatoon afkomstig is van Call of Duty: Black Ops II. In één van de DLC zat een map verstopt waarin een paintball arena de locatie van het gevecht was. In splatoon gaat het dan ook om misschien wel het grootste virtuele paintball gevecht ooit.

In splatoon gaat het ook niet zozeer om het afschieten van de tegenstanders, maar vooral om territoriumdrang bij de diverse spelers. Als Inkling (je bent een kruising tussen een inktvis en een mens) moet je dan ook jouw verf verspreiden om zo snel mogelijk controle te krijgen over de verschillende levels.

De inkt die je spuit geeft je ook de mogelijkheden om sneller door levels te bewegen. Met één druk op de knop verander je in een inktvis en kun je zelfs tegen bespoten muren opzwemmen. Maar kijk uit dat je niet in de kleur van een ander terecht komt. Dat is heel slecht voor jouw leven!

Gelukkig heb je zelf een enorme Splattershot inktspuit en de mogelijkheid om deze tijdens het zwemmen steeds weer aan te vullen. Overigens mag je tegenstanders natuurlijk ook gewoon met jouw inkt belagen ;-). Voor ervaren shooter spelers is het goed om te weten dat je de spuit het beste kunt vergelijken met een shotgun. Hij is vooral effectief op korte afstand. Dit komt vooral door de zwaartekracht die de inkt op geringe afstand al richting de grond werkt. Wil je echt een offensief starten, beschik je ook over inktgranaten. Gedurende het spelen ontdek je al snel meer wapens. Lol!

Het mooie van dit idee is dat je geen kei in headshots hoeft te zijn om snel punten te scoren. Het gaat vooral om tactiek in deze shooter. Het geeft zelfs een kick om op deze manier te zien hoe groot het deel van de map is dat jouw team onder controle heeft weten te krijgen.

Jou team? Inderdaad. Je staat er niet alleen voor. Je speelt Splatoon in 4-tegen-4 modus. Gewoon lekker online. Wanneer jouw team goed werkt heeft verricht zal een kat (ja, dat kan) beoordelen wie de winnaar is. De hoeveelheid kleur in het level is daarvoor van groot belang.

Qua gameplay is het eerste potje echt even wennen. Nintendo heeft de rechter analoge stick enkel gebruikt om te draaien. Omhoog en omlaag kijken doe je door de Wii U ControlPad omhoog of omlaag te kantelen. Dit geeft veel precisie, maar is echt enorm wennen. Een gewaagde stap van Nintendo

Grafisch zit Splatoon echt enorm goed in elkaar. Bovendien weet de game stabiel te draaien op 60 frames per seconde. Een hoge verversingssnelheid is enorm belangrijk in shooters en Nintendo heeft de game ook hier gewoon goed in elkaar zitten.

Ook de internetverbinding zit wel aardig in elkaar. Sporadisch komt het voor dat een game niet tot stand kan komen. Wellicht heeft dit te maken met de internetverbinding van de host speler. Is er een verbinding, dan gaat het ook echt goed. Van lag was tijdens onze sessies geen spraken.

Naast online, is er ook een offline deel. Dit bevat 5-7 uur aan gameplay compleet met boos fights. Hierin leer je goed met de wapens omgaan en ontdek je de eigenschappen van de verschillende levels in de game. Hierbij heeft Nintendo de nodige creativiteit gebruikt. Zo zijn er levels waar sponsen invloed uitoefenen op de inkt, maar ook levels waar het juist om bewegende platformen gaat. Al met al veel variatie.

Beschikbaarheid

Splatoon verschijnt in een reguliere en Amiibo uitvoering. Onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Met LEGO City Undercover bracht Nintendo (met de hulp van Warner Bros.) een GTA-achtige ervaring voor het hele gezin. Een andere populaire game is natuurlijk Call of Duty, maar ook die beelden wil je niet met de jongste kijkers delen. Met Splatoon brengt Nintendo dan ook een echte kindvriendelijke first (nouja, third) person shooter naar de huiskamer. Het zou maar zo kunnen dat de inspiratie voor Splatoon afkomstig is van Call of Duty: Black Ops II. In één van de DLC zat een map verstopt waarin een paintball arena de locatie van het gevecht was. In splatoon gaat het dan…

Overzicht Reviews

Gameplay
Graphics
Leveldesign

Opsomming: Is een kindvriendelijke shooter ook een shooter die echt alleen leuk is voor kinderen? Nee! In shooters is het belangrijk om terrein te winnen op de tegenstander en Splatoon brengt dit letterlijk in beeld. De iets gewijzigde gameplay en bizarre wapens geven de game een compleet eigen uitdaging waardoor ik me als COD speler prima in Splatoon kan vermaken.

Gebruikersbeoordeling: 4.25 ( 1 Stemmen)
93

Over Arjan Olsder

Arjan kennen we van GadgetGear.nl, maar tikt ook graag een stukje mee aan Entert1.

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*