Home / Hardware / PC-componenten / Review: LC-Power LC-CC-240-LiCo Waterkoeling

Review: LC-Power LC-CC-240-LiCo Waterkoeling

>Waterkoeling is een briljante manier om de processor in een PC goed te koelen. Het geklooi met slangen en vloeistoffen in de behuizing is voor mij altijd reden genoeg geweest om er niet aan te beginnen. Met de LC-Power LC-CC-240-LiCo heb ik voor het eerst een kit in handen die het makkelijk maakt. Extreem gemakkelijk zelfs. Zolang je maar voldoende ruimte in de kast hebt.

Unboxing

LC-Power levert haar LC-CC-240-LiCo met een enorme berg aan installatiemateriaal. Hierdoor is deze op het gros van de CPU sockets op moederborden van de afgelopen jaren te plaatsen. De pomp en radiator zijn al volledig gemonteerd en afgesloten.

Design

De radiator is keurig van gezwart metaal gemaakt. Aan beide kanten van de radiator kunnen ventilatoren worden geplaatst. LC-Power levert zelf twee zwarte 12CM ventilatoren met 7 bladen mee. Je kunt er ook voor kiezen om andere 12CM ventilatoren op te monteren wanneer die beter bij het design van jouw kast passen. De maatvoering van de bevestigingspunten is universeel.

lc-power-lc-cc-240-lico_mg_1688

Compatibility

Om te weten of deze waterkoeler op jouw moederbord kan, is het handig om te weten welke ‘socket’ er op jouw moederbord zit. Dit staat in het boekje, en vast ook nog wel op internet wanneer je het merk en model intikt. De LC-CC-240-LiCo is compatible met socket 2011, 2011-3, 1366, 1150, 1151, 1155, 1156, FM1, FM2, FM2+, AM2, AM2+, AM3 en AM3+. Bij het gros van de Intel en AMD moederborden is deze waterkoeler te installeren.

Specs

Er zijn drie uitvoeringen van deze waterkoeler. De LC-CC-240-LiCo is het middelste model in de serie. 240 vertaalt zich naar twee 12 CM ventilatoren naast elkaar. Er is dus ook een 120 model en een 360 model.

Het gaat bij de keuze tussen de drie modellen niet alleen om het formaat, maar ook de kracht waarmee ze warmte kunnen onttrekken. Dit wordt gemeten in TDP, Thermal Design Power. De 120 kan 180Watt afvoeren. De 240 die wij testen 300Watt en de 360 kan 350Watt afvoeren.

Op de site van AMD zien we dat onze Phenom II een TDP waarde heeft van 125Watt. Hoewel we vanuit LC-Power de LC-CC-240-LiCo hebben gekregen om te testen, zou onze processor al genoeg hebben gehad aan de LC-CC-120-LiCo. Ach, het oog wil ook wat ;-).

lc-power-lc-cc-240-lico_mg_1685

Heb je moeite om de TDP van jouw processor te vinden, download dan CPU-Z. Die tool identificeert jouw CPU en geeft de exacte TDP waarde aan.

Installatie

In mijn geval installeer ik de LC-CC-240-LiCo op een wat oudere AMD Phenom II processor. Deze zit op een Asus Crosshair Formula IV moederbord en heeft een AM3 socket. Hoewel dit moederbord ouder is dan deze koeling, zijn er ruim voldoende componenten meegeleverd om de koeling aan te sluiten. Ook de handleiding is zeer duidelijk over hoe dit in zijn werk gaat.

Qua koelpasta (het spul dat tussen pomp en processor gaat) krijg je een zeer royale hoeveelheid. Mijn advies is altijd om hier zo min mogelijk van te gebruiken. Smeer een dotje op de processor en smeer dit met de pomp in een draaiende beweging uit. Je zal voelen dat er een vacuĆ¼m tussen de twee ontstaat. Dan heb je ruim voldoende pasta gebruikt. Het spul is lang houdbaar, dus bewaar het gerust voor als je de processor of het moederbord een keertje gaat vervangen.

lc-power-lc-cc-240-lico_mg_1690

De praktijktest

Het begint natuurlijk met een check of de LC-CC-240-LiCo wel werkt. Natuurlijk zie en hoor ik al snel dat de ventilatoren draaien. Maar werkt de pomp naar behoren? Daar krijg ik visuele feedback van. De zwarte behuizing van de pomp blijkt semitransparant. Er zit een blauwe LED in die laat zien dat de pomp keurig aan het werk is. De hardware werkt dus.

Maar hoe staat het met de koeling? We hebben de Phenom II flink aan het werk gezet met het renderen van video’s. Een behoorlijke belasting omdat we de software de ruimte geven om alle capaciteit te claimen.

Bij normaal gebruik van de hardware zie ik de temperatuur van de processor schommelen tussen de 27 en 29 graden Celsius. De individuele processorkernen laten dan waarden tussen de 28 graden Celsius en 31 graden Celsius zien.

 

Bij volle belasting loopt de CPU temperatuur op tot 31 graden Celsius, maar niet verder. Dat is dus maar twee graden verschil. De waterkoeling weet de warmtepiek van de processor dus meteen op te vangen. De individuele kerntemperatuur in de processor loopt wel wat verder op tot 36 graden Celsius. Nog steeds helemaal niets om me zorgen over te maken. Overigens is de temperatuur in de ruimte waarin de PC staat 17 graden Celsius.

Om een CPU zo optimaal mogelijk te laten presteren, moet deze zo koel mogelijk blijven. Dit stelt je ook in staat om de CPU te overklokken. Wordt de CPU te warm, wordt deze instabiel. Met een piek op 36 graden Celsius werkt mijn Phenom II (zonder overklokken) op een zeer veilige temperatuur. Een normale temperatuur ligt rond de 45-50 graden Celsius. Een processor mag zelfs nog de 60 graden Celsius aanraken, maar dan loop je al het risico dat de processor bij langer gebruik instabiel zal worden.

Hoewel de waterkoeler die we hebben getest een stuk zwaarder is dan wat de processor nodig heeft, zien we dus dat de overcapaciteit leidt tot een zeer effectief gekoelde processor. Met het 120 model zou de processor in theorie toch net wat warmer aanlopen, al zou deze nog steeds binnen de marges blijven.

Waterkoeling is een briljante manier om de processor in een PC goed te koelen. Het geklooi met slangen en vloeistoffen in de behuizing is voor mij altijd reden genoeg geweest om er niet aan te beginnen. Met de LC-Power LC-CC-240-LiCo heb ik voor het eerst een kit in handen die het makkelijk maakt. Extreem gemakkelijk zelfs. Zolang je maar voldoende ruimte in de kast hebt. Unboxing LC-Power levert haar LC-CC-240-LiCo met een enorme berg aan installatiemateriaal. Hierdoor is deze op het gros van de CPU sockets op moederborden van de afgelopen jaren te plaatsen. De pomp en radiator zijn al…

Overzicht Reviews

Installatiegemak
Documentatie
Extra onderdelen
Design
Effectiviteit

Opsomming: Waterkoeling gemakkelijk maken, dat doet LC-Power met haar LC-CC-240-LiCo. Een complete kit die gemakkelijk te installeren is. In onze test blijkt bovendien dat deze waterkoeler zeer goed in staat is om warmtepieken af te voeren. Een veilige start voor iedereen die een start wilt maken met het overklokken van zijn of haar processor.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
90

Over Arjan Olsder

Arjan kennen we van GadgetGear.nl, maar tikt ook graag een stukje mee aan Entert1.

2 reacties

  1. Raymond Klinkenberg

    Hallo Arjan,

    zal mogelijk aan mij liggen maar je hebt het over een link waar je op kan drukken voor een volledige review
    van de waterkoeling na inbouw.
    Ik kan de “knop”niet vinden šŸ™

  2. @Raymond, je bent al op de review. Die opmerking is voor mensen die de video op YouTube kijken šŸ˜‰

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*